Leverbetændelse (Hepatitis)

Hepatitis - leverbetændelse - er en række sygdomme, som angriber leveren og giver betændelse. De mest almindelige er hepatitis A, B og C, som alle tre kommer af virus. Man kan også få leverbetændelse af at drikke for meget alkohol, som bivirkning fra nogle typer medicin og ved sygdomme, hvor immunforsvaret ødelægger cellerne i leveren.

​​Leverbetændelse (Hepatitis)

Hepatitis – leverbetændelse – er en række sygdomme, som angriber leveren og giver betændelse. De mest almindelige typer hepatitis er hepatitis A, B og C, som alle tre kommer af virus. Man kan også få leverbetændelse af at drikke for meget alkohol, som bivirkning fra nogle typer medicin og ved sygdomme, hvor immunforsvaret ødelægger cellerne i leveren.

Man skelner mellem akut og kronisk leverbetændelse. Akut leverbetændelse varer under 6 måneder, og hos en del smittede kan immunforsvaret slå sygdommen ned på den tid. Hvis sygdommen varer mere end 6 måneder, er der tale om kronisk leverbetændelse.

Hvordan opstår sygdommen?

Hepatitis A

Hepatitis A er en akut leverbetændelse, som oftest smitter gennem forurenede fødevarer eller vand, men den kan også smitte seksuelt. Virussen overføres gennem afføring og sjældent gennem blod. Kroppen bekæmper selv virussen, ved at immunforsvaret danner antistoffer, der slår virussen ned.

Man kan vaccinere mod Hepatitis A, og har man én gang haft sygdommen, har man antistoffer mod virussen i kroppen. De beskytter en mod at blive smittet igen.

Hepatitis B

Hepatitis B er en alvorlig leverbetændelse, som smitter gennem blod og bl.a. kan overføres ved ubeskyttet sex eller ved brug af urene kanyler. Man kan vaccinere mod Hepatitis B.

Nogle få bliver kroniske bærere af sygdommen og kan få en kronisk infektion. Den kroniske infektion er alvorlig og kræver, at patienten følges tæt. Omkring 30 % af de kroniske bærere risikerer at udvikle skrumpelever efter mange år, men mange lever uden symptomer på tilstanden. På lang sigt kan nogle patienter udvikle kræft i leveren.

Hepatitis C

Hepatitis C er en alvorlig leverbetændelse, som smitter gennem blod og bl.a. kan overføres ved ubeskyttet sex eller ved brug af urene kanyler. Det tager fra et par uger til flere måneder for virussen at inficere leveren. Man kan ikke vaccinere mod Hepatitis C.

Hepatitis C kan både være akut og kronisk. Hos nogle sørger immunforsvaret for at bekæmpe virussen inden for 6 måneder – akut hepatitis. De antistoffer, immunforsvaret producerer til at bekæmpe virussen, er dog ikke stærke nok til at beskytte mod ny smitte med hepatitis C.

I de fleste tilfælde er der tale om en kronisk hepatitis. Sygdomsforløbet kan dog være helt uden symptomer eller kun med mindre symptomer. Kronisk hepatitis C kan udvikle sig til skrumpelever, leversvigt og leverkræft. Det sker for ca. 15% af de smittede.

Symptomer på hepatitis

Kun omkring en tredjedel får symptomer på at være smittet med sygdommen.

Symptomerne er som ved mange andre virussygdomme – træthed, kvalme, led- og muskelsmerter, diarré, feber og mavesmerter. Der kan også være en trykkende fornemmelse ved leveren nedenfor ribbenene i højre side.

Hepatitis skaber betændelse, som laver skader på leverens celler. Hos nogle får det de små galdegange i leveren til at lukke sig sammen. Der ophober sig derfor galdepigment, som efterhånden kommer ud i blodet og bliver ført rundt i kroppen. Det medfører gulsot, og blandt andet huden og øjnene bliver farvet gule.

Redaktør