Blodforgiftning (Sepsis)

Blodforgiftning er en tilstand, der kan opstå ved alvorlige infektioner. Den skyldes dels selve infektionen, dels kroppens reaktion på infektionen. Tilstanden kaldes også sepsis.​

Alle kan få sepsis, men sygdommen rammer oftest personer, der i forvejen er svækkede f.eks. af alder eller af en anden sygdom. De fleste bliver raske igen, men sepsis er en farlig tilstand – især for ældre og svækkede personer – og hvert år sker der dødsfald på grund af sepsis.

Hvordan opstår sepsis?

Sepsis begynder oftest med en infektion et sted i kroppen, f.eks. lungebetændelse, blærebetændelse, et inficeret sår eller kateter.

Symptomer på sepsis

Kulderystelser, høj feber og generel utilpashed er symptomer på sepsis. Men i nogle tilfælde kan kropstemperaturen være normal eller ligefrem lavere end normalt. Hvis man er meget syg, kan blodtrykket falde og kroppens forskellige organer fungere dårligt.

Undersøgelse for sepsis

Undersøgelse for sepsis omfatter blodprøver, som kan vise, om der er tegn på infektion og påvirkning af kroppens organer. Der tages også prøver fra blod og urin, som bliver undersøgt for bakterier.

Ofte undersøger lægen også, hvor infektionen er udgået fra – hvor i kroppen infektionen sidder. De undersøgelser kan f.eks. omfatte undersøgelse af sekret fra luftvejene for at se, om der er bakterier her, røntgenbilleder og scanninger af kroppen.

Behandling

Du skal indlægges til behandling og tæt observation, hvis du får konstateret sepsis. Det er forskelligt, hvor lang tid man er nødt til at være indlagt. I lette tilfælde kan det dreje sig om få dage, i alvorlige tilfælde flere uger.

Antibiotika

Fra begyndelsen får du antibiotika direkte ind i blodet via drop (intravenøst). Der anvendes oftest meget bredspekret antibiotika i begyndelsen. Herefter vil behandlingen med antibiotika blive vurderet dagligt, og lægen forsøger at indsnævre behandlingen til at være målrettet den mikroorganisme, der har udløst sygdommen.

Når der er klare tegn på bedring, kan man ofte ændre behandlingen fra antibiotika via drop til at give det som tabletter. Når det sker, nærmer man sig også tidspunktet for at kunne blive udskrevet fra hospitalet.

Væske

Der er næsten altid brug for at give væske i drop. En tommelfingerregel er: jo mere syg af sepsis, des mere væske. Væsken er med til at forhindre blodtrykket i at falde og kroppens organer i at holde op med at fungere. Nogle gange skal der gives adskillige liter via drop i bare de første timer.

Sjældne tilfælde

I sjældne tilfælde kan man være så syg af sepsis med lavt blodtryk og påvirkning af organerne, at det kan være nødvendigt at blive indlagt på Intensiv Afdeling. Intensiv Afdeling kan f.eks. hjælpe med respiratorbehandling, dialyse og medicin til at holde blodtrykket oppe.

Forløbet hos Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling

Mens du er indlagt, vil du dels modtage behandling, dels få observeret dit blodtryk, din vejrtrækning og din temperatur, og dels løbende – som udgangspunkt dagligt – få taget blodprøver. Observationen og blodprøverne bruges til at se, om behandlingen virker, og om der er tegn på påvirkning af kroppens organer.

I begyndelsen har vi fokus på behandling med antibiotika og væske. Er der udsigt til længere indlæggelse, bliver der også sat fokus på ernæring og mobilisering, hvis overhovedet muligt.

Komplikationer

Mange tilfælde af sepsis er heldigvis lette og kræver kun få døgns behandling med antibiotika og væske via drop, hvorefter patienten kan udskrives med antibiotika som tabletter. Tilstanden er dog altid potentielt farlig, og jo sværere grad af sepsis, des større er risikoen for skade på organer og eventuelt død.

Hvis kroppens organer og normale funktioner er påvirket af sepsis, er det forskelligt, hvordan det går efterfølgende. I nogle tilfælde kommer organerne sig helt (nogle gange efter uger og måneder), i andre tilfælde er skaden uoprettelig. F.eks. kan nyrerne blive så ødelagte, at det er nødvendigt med dialyse fremover.


Redaktør