Peritonealdialyse

​​Peritonealdialyse er rensning af affaldsstoffer via bughinden.​

​​​​​

​​Peritoneal betyder "hørende til bughinden" og dialyse betyder "rensning af blodet for de affaldsstoffer, som normalt udskilles gennem nyrerne". 

Bughinden er en hinde, som beklæder organerne i maven og den danner et lukket hulrum i maven (bughulen). Via et kateter kan dialysevæske lukkes ind og ud af bughulen. Affaldsstoffer fra blodet og evt. overskydende væske i kroppen vil via bughinden bevæge sig fra blodbanen til dialysevæsken i bughulen. Når dialysevæsken er fyldt med affaldsstoffer, udskiftes den. 

Denne behandlingsform er en behandling du primært selv varetager, og det giver dig større mulighed for eksempelvis at bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet. Den kan også er en mulighed for dig, som ønsker med tid i eget hjem.

Forskellige former for peritonealdialyse


CAPD:
Her skifter du dialysevæske ca. 4 gange i døgnet. Den gamle dialysevæske bliver lukket ud af bughulen og derefter bliver ny væske lukket ind. De fleste dialysebrugere laver poseskift morgen – middag – aften og inden de går i seng. Det tager ca. 30 min. hver gang. 

APD:
Her tilslutter du dig en maskine til natten.
Natmaskinen sørger for at udskifte væsken, mens du sover. Det sker ca. 1 gang i timen. Den brugte dialysevæske tømmes automatisk i en dunk eller pose, men væsken kan også tømmes direkte i et afløb via en slange. Efter 7-9 timer er behandlingen slut. Det tager ca. 15 min. at gøre natmaskinen klar til brug. Det kan du gøre, når det passer ind i din dag. 

AAPD:
Her vil der være en person, som assisterer dig. Vedkommende er oplært i at varetage behandlingen for dig. ​
AAPD er et tilbud til f.eks. dig, som bor i en  plejehjemsbolig.
Se ovenfor APD.

Kvalitetskontrol af behandlingen

Som en af opfølgningen på din behandling, bliver kvaliteten af den behandling du er i kontrolleret jævnligt. På denne måde vil det hele tiden være muligt at sikre dig den optimale behandling.​

​​​​​


Redaktør