Rhesusnegativ - Til dig, der har en rhesusnegativ blodtype

Da du var til første graviditetsundersøgelse hos din praktiserende læge, fik du taget en blodprøve, der viste, at din blodtype er rhesusnegativ. Det er den for ca. 15 % af befolkningen.​

Blodtype og rhesus D-faktor 
Nogle mennesker er rhesus D positive, hvilket betyder, at de har en såkaldt D-faktor på deres røde blodlegemer. Andre er – som dig – rhesus D negative. Det betyder, at du ikke har en D-faktor på dine røde blodlegemer.

Hvad betyder det for dig?
I din graviditetsuge 25 har du fået taget en blodprøve hos din praktiserende læge. Ud fra den blodprøve er det muligt at bestemme dit barns rhesus blodtype. Hvis dit barn har samme blodtype som dig – rhesus D negativ – er det uden betydning. 

Hvis dit barn derimod er rhesus D positiv og altså har D-faktoren på sine røde blodlegemer, kan dit immunsystem danne antistoffer mod D-faktoren. Disse antistoffer kan give problemer ved en eventuel næste graviditet, fordi de kan beskadige et eventuelt rhesus D positivt barns blodlegemer. 

For at undgå dette får du tilbudt en indsprøjtning med anti-D immunoglobulin, som forhindrer, at du danner antistoffer. 

Hvornår gives anti-D immunoglobulin?
Alle gravide, der er rhesus D negative og venter et barn, der er rhesus D positiv, får tilbudt anti-D immunoglobulin i 29. graviditetsuge og igen snarest muligt eller senest 72 timer efter fødslen. 

Tidligt i graviditeten kan anti-D immunoglobulin for eksempel gives på grund af blødning eller traume mod maven, selvom barnets blodtype ikke er kendt endnu. Andre gange gives det senere i graviditeten, hvis barnet for eksempel skal vendes fra en underkropsstilling til en hovedstilling. 
Anti-D immunoglobulin gives som en indsprøjtning i musklen i hoften. 

Er der nogen bivirkninger?
En allergisk reaktion overfor anti-D immunoglobulin er meget sjælden. For en sikkerhed skyld vil sygeplejersken eller jordemoderen være sammen med dig de første fem minutter. Derefter kigger de ind til dig inden for de næste 20 minutter. Du kan selv være opmærksom på, om du reagerer allergisk ved fx kløe eller besvær med vejrtrækningen. 

Da anti-D immunoglobulin er et humant stof, er der en minimal risiko for overførsel af smitsomme sygdomme. Produktet er dog renset og screenet på en måde, så denne risiko kun er teoretisk. 

Husk
Anti-D immunoglobulin forsvinder lidt efter lidt, hvilket betyder, at du skal have tilbudt anti-D immunoglobulin igen ved hver ny graviditet med et rhesus D positivt barn. 

Anti-D immunoglobulin vil kunne registreres i dit blod det næste halve år. Det har en betydning i forhold til bestemte vaccinationer, eller hvis du skal modtage blod. Derfor får du en attestation på, at du har fået anti-D immunoglobulin. Opbevar den sammen med dit sygesikringsbevis, og vis den ved læge- eller hospitalsbesøg.

OBS-PAT17
Januar 2008, DOKRO/joja
Revideret januar 2010, MJES/LOJER/emb


Redaktør