Nedsynkning - Ringbehandling

​​Brug af ring ved nedsynkning og urininkontinens.​

For at afhjælpe dit fremfald af skedevæggen eller din urininkontinens, kan du enten blive opereret eller få lagt en ring, som er fremstillet af blødt og vævsvenligt silikone. Ringbehandlingen kan også benyttes for at afhjælpe dine gener frem til en operation.


2 slags ringe 
Der findes to slags ringe. 

Prolapsring:anvendes ved nedsynkning af blære, livmoder og/eller endetarm 
Inkontinensring:er specielt beregnet til kvinder med urinutæthed. Den virker ved at understøtte blærehalsen, så utæthed undgås eller mindskes. 


Hormonbehandling 
Ved brug af ring efter overgangsalderen anbefaler vi, at du anvender lokal hormonbehandling i skeden for at styrke slimhinderne. Der findes flere muligheder: Hormonring (Est-ring), stikpiller (Vagifem og Ovestin) eller creme (Ovestin).

Vandladning 
Vær opmærksom på, om du kan lade vandet efter oplægning af ringen. Hvis ikke, skal du forsøge at fjerne ringen og kontakte Bækkenbundsklinikken, din egen læge eller vagtlægen.

Blæretømning 
Sørg altid for at tømme blæren omhyggeligt. Brug eventuelt vandladningsteknikken dobbelt/tredobbelt vandladning (se pjecen "Vejledning om væskeindtagelse og vandladningsvaner).

Samleje 
Hvis ringen generer ved samleje, kan du fjerne den forinden, og sætte den på plads bagefter – efter at have skyllet den i lunkent postevand/uparfumeret sæbe.

Sådan tages ringen ud 
Indtag den stilling, der er mest bekvem for dig – fx stående med spredte ben, hugsiddende eller med den ene fod på toiletsædet. 
Få fat om ringen med én eller to fingre, drej den på højkant, pres den sammen og træk. Pres eventuelt med bugpressen - som hvis du skulle på toilettet - så kan det være lettere at få fat på ringen.

Sådan sættes ringen op 
Indtag den stilling, der er mest bekvem for dig, fx stående med spredte ben eller med den ene fod på kanten af toiletsædet. Ringen fugtes med vand eller påsmøres en smule glidecreme for at lette indføringen. Pres ringen sammen, skil skamlæberne med din anden hånd, skub ringen langt bagud og opad i skeden, mens du stadig klemmer sammen om den. Ringen sætter sig så i spænd mod skambenet. 
Falder ringen ud, er den nok for lille. Generer ringen, er den sandsynligvis for stor.​


Justering af ringen 
Det er en god ide at mærke, hvordan ringen sidder efter opsætning. Du kan så lettere skubbe ringen på plads, hvis den rykker sig.

Øget udflåd 
Ved brug af ringen kan der forekomme øget udflåd.

Kontakt Bækkenbundsklinikken eller egen læge:

• Hvis ringen generer dig 
• Hvis du får blødning fra skeden 
• Hvis du får ildelugtende udflåd eller kløe 

Efterkontrol efter opsættelse af ring 
Første kontrol er i Bækkenbundsklinikken efter 1-3 måneder. 
Du får foretaget en gynækologisk undersøgelse for at sikre, at dine slimhinder er fine, uden tryk eller allergiske reaktioner. 
Ringen vil blive skyllet i lunkent postevand, hvorefter den er klar til genopsætning. 
Hvis behandlingen er tilfredsstillende, fortsætter kontrollen efter aftale hos egen læge med 3 måneders interval.

Holdbarheden 
Ringen har en holdbarhed på ca. 2 år.


Kontaktinformation 
Bækkenbundsklinikken G0122 
Telefon: 48293766 
Telefontid: mandag-torsdag kl. 10-12 og 14-15, fredag kl. 10-12.


Revideret januar 2012, LBP/BOGLA/emb 
​GYN-U-PAT08


Redaktør