Kondylomer - Fjernelse af kondylomer

​Vejledning til patienter, der skal have fjernet kondylomer med elektrisk strøm.​​

Hvad er kondylomer?
Kondylomer er små vortelignende knopper, som skyldes en virus. De sidder enkeltvis eller i grupper. De kaldes også kønsvorter. Kondylomer smitter som regel ved samleje. Men smitten kan være sket længe før kondylomerne ses.
Hos kvinder sidder de oftest på skamlæberne og ved skedeindgangen, men de kan også sidde i selve skeden eller på livmoderhalsen og rundt om og indenfor endetarmsåbningen.
Hos mænd sidder de oftest på penis, især ved forhuden og ved urinrørsåbningen.

Hvordan behandles kondylomer ?
Kondylomer kan fjernes på flere forskellige måder. De kan ætses væk ved at blive penslet flere gange, de kan fryses væk eller de kan fjernes ved en mindre operation, f.eks. med strøm (el-koagulation).

Fjernelse med strøm:
Her brændes eller skæres kondylomerne væk med elektricitet. Afhængigt af hvor kondylomerne sidder og hvor mange, der er, bliver det gjort ved lokalbedøvelse eller i fuld bedøvelse, men det aftaler vi sammen inden indgrebet.

Af hensyn til evt. bedøvelse må du ikke spise, drikke eller ryge fra kl. 24 aftenen før operationen. Du møder altså fastende på afdelingen om morgenen og får her evt. noget afslappende medicin. Herefter bliver du kørt til operationsstuen.

Efter operationen kommer du tilbage til afdelingen, og du må nu drikke igen og senere også spise. Almindeligvis kan du udskrives samme eftermiddag. Da du kan være lidt utilpas, hvis du har været bedøvet, råder vi til, at der skal der være en voksen, der kommer og henter dig  samt er hos dig om aftenen og natten.
Hvis du har behov for sygemelding kan du få en sådan hos din egen læge for nogle dage eller en uge, afhængig af hvor stor operationen har været.
Kontrol aftales ved udskrivelsen. Den kan enten foregå hos din egen læge eller i ambulatoriet på sygehuset. Desværre sker det af og til, at man fjerner alle de kondylomer, som ses, men at der i huden har været bittesmå kondylomer, som så vokser efter operationen. Derfor kan det i nogle tilfælde blive nødvendigt med en ny behandling, dvs. enten med pensling eller ny operation.

Efter udskrivelsen:
Der vil være et lille sår, der hvor kondylomerne er fjernet. Hvis det er udvendigt på huden kan du bruse området med lunkent vand og duppe tørt. Hvis sårene væsker eller bliver urene kan du vaske med sæbe og vand og skylle godt efter. Hvis det svier eller gør ondt, kan du smøre med lokalt bedøvende salve (det kan du få i håndkøb på apoteket). Sidder sårene ved urinrøret er det en god ide at komme lidt bedøvende salve på inden du går på toilettet. Urin kan svie i sårene. Sidder sårene ved endetarmen er det en god ide at holde afføringen blød, evt. med Magnesia tabletter (som er et mildt afføringsmiddel).

HUSK: Din partner bør også undersøges og evt. behandles samtidig med dig, så I ikke smitter hinanden. I bør benytte kondom indtil forandringerne er væk og huden er helet.​​Redaktør