Flaskeernæring af børn

​Hvis du fravælger, eller ikke kan amme dit barn, kan du måske opleve, et pres eller manglende forståelse fra omgivelserne, men du skal ikke amme for enhver pris, det er dit eget personlige valg. Det er vigtigt at holde fast i, at et spædbarns behov for mad, kropskontakt og nærhed også kan opfyldes, uden at det bliver ammet. ​​

Når I giver jeres barn flaske, har I en god mulighed for en rolig og hyggelig stund, hvor I kan give jeres barn nærhed og tæt kontakt. Den tætte kontakt med jer er vigtig for jeres barns trivsel og udvikling. Når I giver flaske, har din partner også mulighed for at give mad, og det er muligt at holde øje med, hvor meget barnet spiser.

Hvilken modermælkserstatning?
Der findes mange forskellige mærker på markedet. Nogen er flydende, andre er på pulverform. Brug modermælkserstatning beregnet til brug fra fødslen eller den, du har fået anbefalet fra afdelingen.

Hvis jeres barn er disponeret for allergi, dvs. hvis begge forældre eller søskende har eller har haft svær behandlingskrævende allergi, anbefales det, at I giver jeres barn en speciel modermælkserstatning, hvor komælksproteinerne er spaltede, så de allergifremkaldende egenskaber minimeres.

På barselsgangen anvender vi Althera, hvilket er relativt dyrt. Tal med jeres praktiserende læge, om I evt. kan få tilskud via kommunen.

Modermælkserstatningens sammensætning
Indholdet af energi, kulhydrat og fedt er det samme som i modermælk, hvorimod indholdet af protein, mineraler og vitaminer er højere for at sikre børns forskellige behov samt tilstrækkelig optagelse af næringsstoffer. 

Hvordan tilbereder man mælk?

 • Vask hænder og sørg for god håndhygiejne under tilberedningen af mælken
 • Lad den kolde hane løbe, inden du tapper vandet
 • Kog vandet og afkøl til ca. 40 grader
 • Tilsæt modermælkserstatning. Se blandingsforhold på æsken/dåsen
 • Flaskerne tilberedes fra gang til gang for at forebygge infektioner. Stil eventuelt kogt vand på afmålte flasker i køleskabet. Varm vandet op og tilsæt modermælkserstatningen​​ ved hvert måltid. Kogt vand kan holde sig 24 timer i køleskab
  Hvis I har behov for at medbringe modermælkserstatning, kan I medbringe det kogte vand på termoflaske og tilsætte modermælkserstatningen, når I skal give flasken
 • Opvarmet mælk kan holde max ½ time og må ikke genopvarmes


Hvor store portioner?
Et nyfødt barn vil i starten spise hyppigt og uregelmæssigt. Tilbyd barnet flasken, når det gør tegn til at være sultent.

Hvor meget barnet spiser ved, det enkelte måltid, og i løbet af døgnet, er forskelligt fra barn til barn. Barnet skal have lov til selv at bestemme, hvor længe og hvor meget det vil spise. Kom eventuelt lidt mere mælk i flasken, end barnet normalt spiser, så barnet selv kan bestemme, hvor meget det vil spise.

Fra barnet er 6 døgn gammelt, kan følgende bruges som grov rettesnor for, hvor meget barnet spiser:

Et barn født til tiden har brug for en mængde, der svarer til cirka 1/6 af sin vægt i døgnet. Dvs. et barn på 3600 gram har behov for cirka 600 gram mælk i døgnet.

Et barn født før 37. uge har ved udskrivelsen brug for en mængde, der svarer til ca. 1/5 af sin vægt i døgnet.


Hvordan giver man flasken?
Sid eller læg dig med barnet i favnen et sted, hvor der er roligt.

Før du giver barnet flasken, kan du prøve temperaturen på håndleddet. Mælken skal have samme temperatur som håndleddet.

Giv flasken, så der ikke kommer luft i sutten. Lad barnet få en lille pause af og til under måltidet med mulighed for at bøvse.

Lad ikke barnet ligge alene med flasken. 

Hvordan er barnets afføring?
Børn, der får modermælkserstatning, skal have afføring dagligt.

Hvis jeres barn ikke har afføring dagligt eller hvis jeres barns afføring bliver meget fast i konsistensen, og I oplever, at barnet har besvær med at komme af med afføringen, kan I give barnet mindst 5 ml Laktulose (afføringsmiddel) dagligt, fordelt på 1-2 doser. Laktulose holder væske i tarmen og blødgør derved afføringen. Laktulose kan købes i håndkøb på apoteket. Rådfør jer eventuelt med sundhedsplejersken eller egen læge.

Hvis jeres barn er født for tidligt, dvs. før uge 37, skal I altid rådføre jer med en læge eller sundhedsplejerske, inden I giver jeres barn Laktulose.


Hvordan rengøres flasker og sutter?

 • Skyl flaskerne med koldt vand og vask med flaskerenser.
 • Anvender du sutter af gummi skal du gnide dem ind i fint salt og skylle dem. Sutter af silikone skal ikke gnides med salt, men blot skylles. 
  Hvis de er fedtede af mælk, skal de vaskes med uparfumeret opvaskemiddel, skylles godt og herefter koges.
 • Både flasker og sutter skal koges 5 minutter enten i gryde eller mikroovn.
 • Sutteflaskerne kan vaskes i opvaskemaskinen, ved mindst 60 grader. Sæben må ikke indeholde klor.
 • Stil flaskerne omvendt til tørring.

Redaktør