Abort - Provokeret abort efter 12. uge

Vi ved, at det er en svær situation at få en abort, og at der kan dukke mange spørgsmål op undervejs i forløbet.  I det følgende har vi beskrevet forløbet og forsøgt at give dig svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål.

Dag 1: Ambulant
Du møder på Gynækologisk sengeafsnit, G0121. Vi laver en kort helbredsgennemgang og gennemgår forløbet og vejledningen med dig. Desuden får du taget en blodprøve for at undersøge din blodtype og eventuelt din blodprocent. Du vil få målt blodtryk og få lyttet på hjerte og lunger. 
 
Herefter får du den første medicin som tablet. Medicinen hedder Mifegyne og er et antihormon, som blokerer et af hormonerne i moderkagen. De fleste mærker ikke noget til denne medicin – enkelte kan få blødning og smerter.
 
Efter at du har fået medicinen, tager du hjem. Hvis du får smerter eller kraftig blødning, skal du kontakte os på telefon 4829 5965 og få råd og vejledning.
 
Dag 2: Indlæggelse (oftest dagen efter)
Du møder til indlæggelse på Gynækologisk sengeafsnit, G0121. Du får en enestue. Det kan være en god idé at have en pårørende med dig under indlæggelsen.
Herefter får du abortfremkaldende tabletter (Cytotec). De vil blive lagt op i skeden af enten lægen, sygeplejersken eller dig selv.
Denne medicin vil før eller senere fremkalde blødning og eventuelt smerter. Smerterne kan være menstruationsagtige eller ve-agtige, og du vil få smertestillende medicin efter behov.

Hver 3. time vil du få yderligere abortfremkaldende tabletter, som også skal lægges op i skeden. Tabletterne gentages hver 3.time, indtil du har aborteret eller i alt fem gange. De fleste vil have aborteret i løbet af dette døgn.
Du må spise morgenmad hjemmefra, derefter får du flydende kost uden mælk, indtil du har aborteret.
 
Dag 3:
Hvis du har aborteret, vil du efter en kort observationsperiode kunne udskrives. Hvis ikke du har aborteret, gentages behandlingen fra dag 2.
 
Smertestillende medicin
Der er mange muligheder for at få smertestillende behandling i form af tabletter, stikpiller til endetarmen eller indsprøjtning. Du skal tale med sygeplejersken om dine eventuelle smerter, så I sammen kan finde ud af, hvad der er bedst for dig.
 
Selve aborten
Aborten provokeres med medicin. Når du har fået den første medicin, skal aborten gennemføres, og du kan ikke fortryde.
Medicinen skaber sammentrækninger i livmoderen, så den selv skubber fostret ud i skeden. Efter nogen tid udstødes også moderkagen. I få tilfælde (5-10 %) kan det være nødvendigt at fjerne moderkagen under fuld bedøvelse som ved en udskrabning.
Alle fostre lægges i en lille hvid kiste, kremeres og nedgraves på de ukendtes grav på Skansekirkegården.
 
Blodtype
Hvis du har en rhesus-negativ blodtype, vil du få en indsprøjtning, der forhindrer, at du danner antistoffer mod dit barns blod i en eventuel ny graviditet. 

Efter aborten
Det er bedst at blive observeret fastende i afdelingen i mindst 2 timer efter aborten. Vi kontrollerer, at blødningen fra livmoderen ikke er for kraftig. Hvis du bløder for meget, kan du få yderligere medicin, og i enkelte tilfælde kan det være nødvendigt med en udskrabning i fuld narkose.
Hvis aborten finder sted efter 18. graviditetsuge, vil det være fornuftigt at få tabletter (Dostinex), der hindrer, at der kommer mælkeproduktion fra brysterne.
 
Efter udskrivelsen
De første dage vil der normalt være blødning svarende til menstruation, som aftager i styrke i løbet af de næste dage. Der kan være pletblødning, indtil du får din næste menstruation. 
Tag den med ro et par dage.
Har du brug for en sygemelding, kan du få den gennem din egen læge.
 
Undgå karbad, svømmehal, havbad og samleje uden kondom, da det øger risikoen for underlivsbetændelse. Får du symptomer på underlivsbetændelse, dvs. feber, tiltagende smerter og/eller øget blødning eller ildelugtende udflåd, skal du henvende dig til din egen læge eller vagtlægen.
 
En uge efter udskrivelsen anbefaler vi, at du får en kontrolundersøgelse hos din egen læge. Ved samme lejlighed er der mulighed for at tale om fremtidig prævention. 
Ønsker du at anvende p-piller, er det en god ide at starte umiddelbart efter aborten, idet du da er beskyttet mod ny graviditet med det samme.
 
Du kan forvente din næste menstruation efter ca. 5-6 uger.

Samtale/psykolog
Har du brug for psykologhjælp efter aborten, kan din egen læge henvise dig til en psykolog. Der ydes tilskud fra Sygesikringen.

​Almen Gynækologisk Team
Revideret september 2011, MAKR/embRedaktør