Gynækologisk Obstetrisk Afdeling, Nordsjællands Hospital er den ene af fire gynækologiske obstetriske afdelinger i Region Hovedstaden og har både hovedfunktioner og regionsfunktioner.
Optageområdet er i vækst og omfatter 12 kommuner med i alt 508.000 indbyggere.
Afdelingen deltager i uddannelsen af medicinstuderende - herunder internationale hold - og i alle faser af speciallægeuddannelsen i gynækologi og obstetrik samt i uddannelsen af speciallæger i almen medicin.
I både den landsdækkende undersøgelse af patienttilfredshed (LUP) og i regionens trivselsundersøgelser har afdelingen gode resultater.
Afdelingen er normeret til 47 læger, heraf en ledende overlæge, 20 overlæger, 9 afdelingslæger og 17(19) læger i uddannelsesstillinger.
Afdelingen er forskningsaktiv og har i øjeblikket en forskningsansvarlig overlæge, en overlæge i 25 % forskerstilling, 2-3 Phd-studerende, samt prægraduate forskningsforløb. Afdelingen har hver måned forskningskonferencer i Kvinde-barn-ung-forskningsklyngen, som er en af de prioriterede på Nordsjællands Hospital. Den har en stor aktivitet.
Der desuden 4 kliniske studenterlektorer og der er store studenterhold på 10 studenter 6-8 gange årligt, 2 hold årligt er udenlandske, hvor afdelingen overgår til engelsk hovedsprog ved konferencerne.
Gynækologisk
team
er blandt de største afdelinger med benign gynækologi i Danmark.
Hovedudddannelsen i gynækologi og obstetrik
- I H1-tiden går man i 14-skiftet vagtlag, det første år med vagtudtynding, så der er plads til dagfunktioner og fokuserede ophold. Man følger successivt 3 forskellige rul: K1 i 6 mdr, K2 i 6 mdr K3 i 6mdr.
- 0-6 mdr.: Fokus på obstetrik samt 2 x 1 uge med obstetrisk ultralyd, regelmæssig funktion i obstetrisk uddannelsesambulatorium, fødegangfunktion en gang om ugen i dagtid, samt elektive sectio'er. De færdighedsudviklende perioder placeres løbende i vagtfri perioder, der er indlagt i rulleskemaet. Dernæst følger obstetriske akutte funktioner i vagterne resten af HI-tiden.
- 7-12 mdr.: Fokus på almen gynækologi samt 2 x 1 uge med gynækologisk og fertilitets ultralyd, herunder introduktion til 3D-skanning, samt dagkirurgi. Der er oplæring i selvstændigt uddannelsesambulatorium med specielt visiterede patienter til H-læger, både almen gynækologi, pakkeforløb, kolposkopier, samt efter individuelle ønsker særlige patientkategorier, f.eks. fertilitetspatienter og lign. Derudover deltager man i akut gynækologisk amb, samt løbende oplæring i operativ almen gynækologi på central operationsgang en gang om ugen.
- 13-18 mdr.: Varetager henholdsvis obstetrisk og gynækologisk bagvagtsfunktioner i dagtiden, og eventuelt oprykning til bagvagt efter afdelingens aktuelle muligheder og kursistens kvalifikationer.
- I H2+H3 perioden går man i bagvagtslaget, bunden aftennattevagt, med en speciallæge i tilkald fra vagtværelse. I denne periode ligger 1 uge per 16 ugers rul til de færdighedsudviklende perioder. 1.reservelægen fungerer til sidst selvstændigt i gynækologisk ambulatorium med varetagelse af nyhenviste almen gynækologiske, urogynækologiske og gynækologisk-onkologiske patienter i cancerpakkeforløb. Der superviseres i forskellige gynækologiske operationstyper på central OP og i dagkirurgisk regi. Det forventes at H-lægen på simple indgreb opnår selvstændigt niveau, og kan træne dele af avancerede operationer, men også under hensyn til tidsmæssig afvikling af dagens operationsprogram.
Sideuddannelse på Kirurgisk Afdeling
Sideuddannelsen på Kirurgisk Afdeling vil være opdelt med 5½ måneders ophold på Kirurgisk Afdeling på Nordsjællands Hospital og 2 ugers ophold Urologisk Afdeling på Herlev Hospital.
Kirurgisk Afdeling varetager kirurgiske sygdomme svarende til en basis kirurgisk afdeling dvs. de mest almindelige kirurgiske lidelser, herunder pakkeudredning og behandling af coloncancer. Derudover har afdelingen stor akut modtagelse af alle typer af akutte kirurgiske patienter.
Afdelingen har en stor tilsynsfunktion på resten af hospitalet og vagthavende kaldes i forbindelse med indbringelse af traumer. Afdelingen foretager alle former for indgreb relateret til basiskirurgi af både til øvre og nedre abdominal kirurgi både åbent og laparoskopisk.
Den uddannelsessøgende vil indgå i mellemvagtslaget med større vagtfunktion i fælles akut modtageenhed, hvor der trænes i vurdering af det akutte abdomen. Der er 2 bagvagtslag besat med henholdsvis bagvagts-kompetente hoveduddannelsesforløb /afdelingslæger og vagtbærende overlæger.
Det forventes at den gynækologiske uddannelsessøgende tager ansvar dels for egen læring, men også træner ledelsesrollen og samarbejdsrollen som mellemleder og supervisor for KBU-læger, både i vagten og hverdagen, herunder oplæring i GU på fantom.
Der trænes desuden specifikke operative kompetencer, hvorfor opholdet ikke planlægger med elektiv ambulant funktion. Det forventes, at man træner vagtrelevante kirurgiske indgreb som appendectomi etc. under supervision af bagvagten. Det forventes, at man får dagfunktioner på operationsgangen til laparoskopi og åbne operationer. Det anbefales, at man tidligt i sit forløb sikrer tilknytning til de relevante operative funktioner (åbne operationer og avancerede laparoskopier på tarm vil være kompetence-relevante).
Hoveduddannelsen i Almen Medicin, gynækologi/obstetrik
Her går man i 14-skiftet forvagtslag. Der er 7 (9 i 2018) ruller til uddannelsesforløb i Almen Medicin. Der indgår returndage som forsøges placeret efter ønske, derudover skal temadage og Ukurser indplaceres.
Der er opbygget en række ambulatorier og vagtfunktioner specielt til Almen Medicinernes sideuddannelse i Gynækologi-Obstetrik, med indbygget supervision, 1:1.
Der er superviseret stuegang på barselsgangen og akut modtageafsnit for gravide, superviseret vagt på fødegangen, og uddannelsesambulatorier til elektive svangre. Der er superviseret stuegang på gynækologisk afsnit, superviseret oplæring i dagkirurgiske indgreb, på central operationsgang, og at afsnit med ambulant kirurgi. Der er en række uddannelsesambulatorier i elektiv og akut gynækologi, og et særskilt for tidligt gravide. De steder hvor det kun er speciallæge funktion, kan man deltage på mesterlæredage. Se funktioner i skemaet nedenfor.
Der er en fokuseret mesterlæredag til prænatal diagnostik, visitation og gravide med kronisk sygdom, da disse områder kan varetages af speciallæger.
Introduktionslæger i gynækologi-obstetrik
Her går man i 14-skiftet vagt. Der er 3 ruller til introduktionslæger, der følges i alle de 12 mdr's ansættelse. Der er skemalagt færdigshedsudviklende perioder i rullen til UL og fødegang. Derudover er der opbygget en række ambulatorier og vagtfunktioner specielt til Introduktionslæger, med indbygget supervision, 1:1.
Der er superviseret stuegang på barselsgangen og akut modtageafsnit for gravide, superviseret uddannelsesvagt på fødegangen, og uddannelsesambulatorier til elektive svangre. Der er superviseret stuegang på gynækologisk afsnit, superviseret oplæring i dagkirurgiske indgreb, på central operationsgang, og at afsnit med ambulant kirurgi. Der er en række uddannelsesambulatorier i elektiv og akut gynækologi, og et særskilt for tidligt gravide. De steder hvor det kun er speciallæge funktion, kan man deltage på mesterlæredage. Se funktioner i skemaet nedenfor.
En uge Mesterlære per kvartal, der fordeles af UAO iht de individuelle uddannelsesplaner: 1 uge som surnumerær med fokus på ultralyd i obstetrisk regi og gynækologisk regi. 1 uge med fødegangsophold med jdrmødre. Spredte dage til oplæring i dagkirugi, samt laparoskopisk simulation og de obligatoriske I-kurser.
Se funktionsbeskrivelsen for læger
6. Vejledere og supervision
Alle læger under uddannelse får tildelt en vejleder før ansættelsen. Læger i hoveduddannelse får både en gynækologisk og en obstetrisk vejleder.
Vi har udarbejdet en separat vejledervejledning samt lommehæfte med alle de nye kompetencevurderings metoder til vejledere. Dette hæfte er aktuelt blevet implementeret i hele region øst.
Alle vejledere har været på internt kursus i de nye kompetencevurderingsmetoder i 2014, og vi afholder løbende individuelle vejledermøder. Den strukturerede supervision er således en naturlig del af afdelingens hverdag på alle niveauer, ligefra studenterne til seniore overlæger. Middagskonferencen er præget af livlige faglige diskussioner vedrørende udfordrende cases.
De forskellige lægers uddannelsesniveau og aktuelle kompetencemål bliver løbende annonceret i et nyhedsbrev 4 til 6 gange årligt. Vi har udarbejdet specielle samtale-støtteark til de 3 vejledersamtaler ved start, midtvejs og ved slutevaluering, hvori de 7 roller til løbende implementering indgår. Der har været aktivt fokus på de 7 roller i hverdagens kliniske funktioner, og der er udarbejdet et lommehæfte til fokus på dette. Dette hæfte har været inspirationskilde for andre afdelinger nationalt.
7. Evaluering af Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling som uddannelsessted
Evaluering 2005-2014
Den obligatoriske evaluering på en skala fra 1-9 er trukket fra evaluer.dk (link åbner i nyt vindue) i to forskellige sammenligninger: Der er stor tilfredshed med næsten det hele. Øvrige forhold dækker også forskning, som halvdelen af uddannelseslægerne (almen medicin) ikke skal - hvorfor lavere score på det ene punkt. Der er bedre score end gennesnittet af alle øvrige afdelinger i regionen uanset speciale.
Sammenlignet med *alle afdelinger i regionH
Sammenlignet med ** alle øvrige gynækologiske afdelinger i regionen
Inspektorbesøg
Vurdering af kvaliteten i speciallægeuddannelsen sker ved inspektorbesøg. Gynækologisk Obstetrisk Afdeling havde sidst inspektorbesøg 1. juni 2018, nedenstående er et citat fra dette besøg.
"Inspektorbesøget på Gynækologisk-obstetrisk afdeling NOH
var et rutinebesøg. Inspektorerne mødte til et veltilrettelagt
program med et stort fremmøde blandt alle ansatte. Som ved
sidste inspektorbesøg i januar 2014 fremstår afdelingen
særdeles velfungerende med høj prioritering af et godt
uddannelsesmiljø. Uddannelseslæger i alle niveauer udtrykker
høj tilfredshed med uddannelsesudbyttet, og fremhæver et
trygt læringsmiljø med gode supervisionsmuligheder fra
engagerede kolleger. Afdelingen scores meget højt på trivsel."
Se inspektorraporten på Sundhedsstyrelsens hjemmeside (åbner i nyt vindue)
Ny spørgsmålsramme og skala - evaluering 2015-2016:
Man har i sundhedsstyrelsen ændret evalueringen fra de gamle 12 punkter på en skala fra 1-9, til at indeholde 26 spørgsmål på en skala fra 1-6. De 26 spørgsmål samles efterfølgende i 7 grupper. Afdelingen har formået at fastholde de gode evalueringer i toppen af skalaen på alle punkter gennem mere end 10 år.
Evalueringer fra 2015-2016 på denne nye skala (Færdige forløb N=18):
Spørgsmålsgrupper På en skala fra 1-6
Introduktion 5,0
Uddannelsesvejledning 5,2
Daglig vejledning 5,2
Arbejdstilrettelæggelse 5,1
Konference og undervisning 5,0
Arbejdsklima 5,8
Uddannelsesstedets indsats/eget uddannelses udbytte 5,7
8. Lægeundervisning og konferencer
Uddannelsesrelevante konferencer og undervisningsseancer
Morgen-vagt-konference kl. 08.00 - 08.15
Gynækologisk indikations og stuegangskonference kl. 08.20 - 08.40
Obstetrisk morgenkonference kl. 08.20 - 08.40
Fælles middagskonference, med dagens 5 min. kl. 12.30 - 13.00
Onsdags-undervisnings-konference (2. ons = staffmeeting) kl. 08.15 - 09.00
Eftermiddags-vagt-konference kl. 17.30 - 18.00
Reservelægeundervisning fredag kl. 08.15 - 08.45
Patolog-konference kun 4. fredag kl. 08.15 - 08.40
Gynækologisk teammøde torsdag ulige minus juli kl. 14.15 - 15.30
Neonatal konference kun 4. torsdag kl. 08.20 - 08.40
Obstetrisk teammøde efter indkaldelse
Gynækologisk-onkologisk teammøde efter indkaldelse
9. Uddannelsesansvarlig overlæge og uddannelseskoordinerende yngre læge