​​

2. trimesterskanning

​Skanning for misdannelser

Vi tilbyder dig en ultralydsskanning mellem uge 19+0 og 21+2. Aftalen til denne skanning får du booket i forbindelse med din 1. trimesterskanning. Hvis du ikke har fået tiden med herfra den dag, skal du selv tage kontakt til vores sekretær på telefon 4829 4884 og bestille tiden.

Denne skanning kaldes 2. trimesterskanning​​​ eller misdannelsesskanning. Undersøgelsen varer ca. 45 minutter og foretages af specialuddannede jordemødre og sygeplejersker. I langt de fleste tilfælde bekræfter skanningen, at fosteret har det godt og udvikler sig som forventet.​

Hvad kan man se ved skanningen?
Vi gennemskanner fosteret og dets organer systematisk og ser efter fosterbevægelser, fostervandsmængde og moderkagens placering.

Hvis du ønsker det, og der er tid, forsøger vi gerne at se, hvilket køn barnet har. Det kan ikke altid konstateres med sikkerhed, da det kan være teknisk vanskeligt. Billedkvaliteten/oversigten kan være nedsat på grund af ar fra tidligere operationer, overvægt og måden barnet ligger på.​

Hvilke misdannelser kan barnet have?
Misdannelser forekommer sjældent og kan have forskellig karakter:

  • Ikke alvorlige misdannelser
  • Misdannelser, der i sig selv ikke er alvorlige, men kan pege på andre sygdomme
  • Misdannelser, der kræver behandling umiddelbart efter fødslen
  • Handicaps, der er så alvorlige, at man kan overveje at afbryde graviditeten
  • Misdannelser, der gør, at barnet ikke kan leve

Hvad sker der, hvis man finder noget unormalt?
Ser vi noget, der afviger fra det normale, kontakter vi en af vores ultralydsoverlæger for videre udredning, eventuelt kontrol og planlægning af graviditeten og fødslen. Du vil få en grundig vejledning og rådgivning i en sådan situation.

Kan man opdage alle misdannelser?
Ikke alle misdannelser, udviklingsdefekter og sygdomme kan påvises ved ultralydsskanning. Nogle misdannelser er ikke udviklet så tidligt i graviditeten. Skanningen kan derfor ikke afsløre alt, men kan udelukke nogle af de alvorlige og invaliderende sygdomme.

Er der bivirkninger ved skanningen?
Der er ingen dokumentation for bivirkninger, skadevirkninger eller komplikationer / risici ved ultralydsskanning.

Hvem kan komme med til 2. trimesterskanning?
Du er velkommen til at have én voksen ledsager med til 2. trimesterskanning. Du kan ikke have børn med under 15 år. Heller ikke syge børn, som du ikke kan få passet. I sådanne tilfælde beder vi om, at du ringer og aflyser din tid og får en ny tid.

Det kræver koncentration at skanne, derfor er det hensigtsmæssigt med ro på skanningsstuen, og det er vores erfaring, at det opnår vi bedst, når der kun er én voksen ledsager og ingen børn med. Det er heller ikke hensigtsmæssigt at have et barn med, hvis vi finder, at graviditeten ikke udvikler sig normalt.

Der kan ikke filmes på stuen.

Redaktør