Vores fantastiske hjemmefødsel

​Det var en fantastisk fødsel for alle. Alle var helt trygge under hele fødslen. I dag griner min mand og jeg lidt af, at jeg ikke engang fik en panodil som smertestillende.

En nybagt mor fortæller:​

Jeg vågnede kl. 06.30 fordi vandet var begyndt at gå. Jeg var spændt og kunne ikke helt forstå hvad der skete, så jeg prøvede at sove lidt videre. Det kunne jeg selvfølgelig ikke så kl. 07.30 vækkede jeg Marcus og sagde “godmorgen skat, har du sovet godt?" “Jeg tror lillepigen kommer i dag, for mit vand går nu.” Marcus blev så glad og vi var begge meget spændte. Jeg havde en smule murren i maven, som føles som menstruationssmerter, men ikke noget særligt. 

Kl 9.00 ringede vi til jordemoderen, og vi aftalte at hun skulle komme kl. 12.00 for at se til os. Vi tog en tur i Matas for at købe et termometer, da jordemoderen gerne ville have, at jeg målte min temperatur, men det havde vi ikke i hjemmet. Veerne tog til, så den tur endte med at tage 45 minutter (det er en tur på 500 meter i alt). Jeg ønskede mig sådan nogle fødselsdagsboller og havde regnet med, at jeg sagtens kunne nå at bage dem i latensfasen. Det blev dog et hurtigt smut til bageren på vej tilbage, da jeg godt kunne mærke at de boller aldrig ville blive bagt! 

Jordemoder Stina kom kl. 12.00 som aftalt, undersøgte mig og til vores store overraskelse var jeg 5 cm åben og i aktiv fødsel. Stina pakkede sine ting ud, mens Marcus var ved mig, når jeg fik en ve. Derefter kunne Stina tage over, og Marcus kunne gøre klar på sofaen i stuen med malertæppe, håndklæder og lagen. 

​​Bange for at komme til at skide

De næste par timer gik med skiftende stillinger, massage, tryk på lænden og klargøring til vores lille pige. Pludselig gik det op for mig, at jeg endnu ikke har fået det klyx som jeg havde fået i hjemmefødselsposen. Jeg var så bange for at komme til at skide under pressefasen. Stina sagde “hvis du kan overskue det, kan vi sagtens gøre det, men så skal det være NU”. Jeg lå med lukkede øjne og kunne slet ikke overskue at blive liggende mens klyxen skulle virke, så det blev et pænt NEJ TAK ;-) 

Kl. 14.00 var jeg 10 cm åben og følte pressetrang. Ud på toilettet med mig, og helt rigtigt, skulle jeg selvfølgelig ikke lave stort. Det var min lille pige, der skulle presses helt ned. Her sad jeg noget tid og pressede hende godt frem. Jeg mærkede selv efter, og med min finger kunne jeg mærke hendes hoved 1cm oppe. Det var for vildt!

​Vores datter kommer til verden

Kl. 15.18 kom vores Astrid til verden i sofaen mens Marcus lå bag ved mig og støttede undervejs. Stina tog imod og jeg fik Astrid op mellem benene og op på maven. Marcus græd instinktivt de største glædestårer og jeg hulkede også med. 

Stina blev i 4 timer efter og her gik tiden på endelig at få sagt ordentlig hej til vores skønne jordemoder, spise rugbrødsmadder, en let syning i sofaens chaiselong, hud mod hud og opstart af amning. Helt fantastisk. De pizzasnegle og smoothien, der lå i fryseren, som vi skulle have efter fødslen, var blevet helt glemt og derfor stod aftensmaden på rugbrødsmadder. (Vi fik senere en pizza, som jeg helt uden at lyve kan sige var verdens bedste pizza!). Da Stina gik kl. 18.30 var vi for alvor alene som en lille familie og en helt ny tilværelse skulle begynde med vores fantastiske Astrid. 

​​Det var en fantastisk fødsel for alle, og Marcus og Stina var verdens bedste støtte til mig. Alle var helt trygge under hele fødslen. I dag griner Marcus og jeg lidt af, at jeg ikke engang fik en panodil som smertestillende. Jeg havde ellers forberedt nogle ingefærsvøb, som lå i fryseren. Det glemte vi også alt om! 

 

Maj 2023
Marcus, Josefin og baby Astrid, 1. fødsel.


Redaktør