Hjemmefødselsjordemoderen var 100% fokuseret på mig

Stor ros til hjemmefødselsordningen og de ansatte i den. Jeg føler, at det er en kæmpe luksus, at jeg kunne få lov at føde på den måde!

​En nybagt mor fortæller: 

Fødslen går i​ gang

D. 8. april fødte jeg vores andet barn hjemme i sofaen ved en planlagt hjemmefødsel. 

Jeg havde første ve (hvor jeg ikke var i tvivl om, om det var plukkeve eller fødsel, der gik i gang) omkring kl. 19. Vi ringede kort efter til fødemodtagelsen, der kontaktede hjemmefødselsjordemoderen. Vi gik i gang med at forberede vores lejlighed til fødsel - noget hurtigere, end vi havde planlagt, da der fra start var gode veer (ca. 1 min varighed) og kun 4 min imellem. 

Vi havde indkøbt to ruller malerafdækning (afdækningsfilt), som vi lagde på gulv og sofa, en voksdug som vi lagde på sengen og så gamle lagner og håndklæder derover.

Jordemoderen var 100% fokuseret på min fødsel

Jeg tog mine veer stående i køkkenet den første tid og da jordemoderen kom omkring kl. 20.30, talte vi kort om, hvor og hvordan jeg godt kunne tænke mig at føde. 

Det var fra start trygt at have hende der og vide, at hun var 100% fokuseret på min fødsel. 

Hun var der, lige når jeg havde brug for hende. Hun fandt sig hurtigt til rette og var rolig og kom undervejs med råd og holdt selvfølgelig øje med, at alt så ud til at gå, som det skulle. 

​​En baby på brystet – og så ind i seng

Jeg kunne tage de fleste veer på badeværelset, hvor min kæreste brusede varmt vand på min lænd, der virkede smertelindrende. 

Til sidste fødte jeg vores datter på sofaen kl. 22.45 og kunne ligge der med hende på brystet, mens jeg blev syet for en mindre bristning og efter en times tid kunne vi alle tre (min kæreste, baby og jeg) lægge os ind i vores seng. Jordemoderen blev indtil jeg havde tisset, ca. 3 timer og vi kunne snakke om fødslen og stille de spørgsmål, vi måtte have.

​Jeg skulle ingen steder

Grundlæggende var jeg utrolig glad for hjemmefødslen. 

En kæmpe fordel var, at jeg ikke skulle flytte mig nogen steder - hverken mens jeg havde veer eller efter fødslen. Jeg var hele tiden i trygge, rolige omgivelser og var tryg ved, at jordemoderen holdt øje med, at alt gik som det skulle.

Hvis der var nogen som helst tegn på komplikationer, ville jordemoderen kunne få os afsted på hospitalet, hvis hun fandt det nødvendigt. 

​​​Min første fødsel

Min første fødsel foregik på Rigshospitalet og var også en fin oplevelse, men da jeg kom og var 4 cm åben, var der ikke en fødestue ledig.

Jeg lå derfor på en briks på en modtagestue, der bare var meget "hospitalsagtig". 

Da jeg var førstegangsfødende regnede alle med, at jeg ville udvide mig ca. 1 cm i timen - men efter 40 min kom en jordemoder ind og så, at jeg var væsentlig længere. Hun skyndte sig at få mig på en fødestue, og jeg havde født 15 minutter efter. 

​​Jeg kunne bare koncentrere mig om at føde denne gang

Ved hjemmefødslen havde jeg hele tiden jordemoderens fulde opmærksomhed og helt tillid til, at hun ville være der til at hjælpe, hvis der blev behov. 

Det synes jeg gjorde en kæmpe forskel. 

Jeg kunne koncentrere mig om at være i min krop og følge alt det den naturligt gjorde og ellers ikke bekymre mig om, om der var ledig stue eller høre andres igangværende fødsler eller jordemødre eller andre snakke om alt muligt, der ikke havde noget med mig at gøre.

​Oprydningen gik hurtigt

Efterfølgende kunne vi bare folde malerafdækningen sammen og smide ud og vaske/skaffe os af med de gamle lagner og håndklæder - og dagen efter kunne man ikke se, at stuen aftenen forinden havde fungeret som fødestue.

​En stor ros og anbefaling herfra

Jeg vil til enhver tid anbefale alle at føde hjemme (selvfølgelig forudsat, at der ikke er gode grunde til at lade være - var meget glad for og tryg ved "screeningsprocessen" med snak med min jordemoder og deltagelse i hjemmefødselscafé). 

Og så sender jeg en kæmpe ros til ordningen og de ansatte der. 

Jeg føler det som en kæmpe luksus at kunne få lov at føde på den måde!


Juni 2022
Ida, mor til pige, 3200g. Anden fødsel. Første hjemmefødsel.


Redaktør