At blive forældre forandrer meget, og man kan opleve sig både sårbar og stærk på samme tid.
Det er vigtigt at dele oplevelser og ansvar for barnet. Jeres liv forandres med barnet, ansvar og prioritering i hverdagen er ikke det samme som før. Det kræver energi at klare omstillingen og den nye tilværelse. Ind imellem føler I jer måske overvældet af energi og lykke – andre gange bare helt udmattede.
Søvn og hvile
En fødsel og amning kræver energi, derfor er det vigtigt, at I får ro og hvile de første dage efter fødslen. Aftal eventuelt med venner og familie, hvornår og hvor længe I vil have besøg. Det er en god ide, at få hvilet sig hver dag. Især i starten er det vigtigt så vidt muligt at hvile sig, hver gang barnet sover.
Forventninger og følelser
I løbet af graviditeten har du og din partner og omgivelserne opbygget forventninger til den nye familie. For nogle kan den nye tilværelse føles overvældende. Manglende søvn, et uroligt barn, det "at være på" i 24 timer, usikkerhed omkring amning eller bekymring for barnet, kan være medvirkende til, at du er mere følsom og sårbar. Ca. 80 % af alle nybagte mødre oplever tudeture - såkaldt 'babyblues' - i løbet af de første 1-2 uger efter fødslen, men som regel er de hurtigt overstået igen. Det er en helt normal reaktion.
Allerbedst er det, hvis man kan tale med sin partner om disse følelser. Men hvis du i en længere periode føler dig trist; ikke kan få hverdagen til at hænge sammen, ikke har lyst til at spise, ikke kan sove og måske føler en uforklarlig angst, så kan det være tegn på en fødselsdepression.
Fødselsdepression findes i alle sværhedsgrader. Tal med din partner, din sundhedsplejerske eller din læge. Man kan få hjælp til at komme igennem en fødselsdepression, så barselsperioden alligevel bliver en god tid.
Spørgsmål efter udskrivelsen
Indtil I har kontakt med sundhedsplejersken, er I velkomne til at ringe til vores Barselstelefon på 48 29 73 06, hvis I har spørgsmål eller er bekymrede.