Efter fødslen på hospitalet

Lige efter fødslen er det vigtigt, at holde barnet varmt. Barnet kommer op på moderens mave, helst med dets hud mod din, og dækkes med håndklæder og dyne.

Timerne efter fødslen

Når jeres barn bliver født, vil han/hun blive lagt op på mors mave med det samme, medmindre der er en børnelæge til stede, som skal undersøge barnet, eller I har aftalt andet med jordemoderen.

Lige efter fødslen kan barnet være lidt blåligt, og det kan ofte have fosterfedt og blod på sig. Barnet kan have et langstrakt baghoved, eventuelt med en lille bule på toppen. Bulen kaldes en "fødselssvulst". Det har dog intet med en svulst at gøre. Det er en hævelse efter det tryk, barnets hoved har været udsat for ned gennem fødselskanalen. Begge dele forsvinder af sig selv i løbet af et par dage.

Navlesnoren klippes over. Som far kan du deltage i dette, hvis du har lyst. Navlesnoren har ingen nerver, det gør ikke ondt, hverken på mor eller barn, når den bliver klippet.

Fra navlesnoren tager vi nogle blodprøver, der fastslår barnets blodtype og viser, hvordan barnet har iltet sit blod i den sidste del af fødslen.

Hvis din blodtype er rhesus negativ, og dit barn er rhesus positiv, tilbyder vi dig en injektion med Anti-D for at modvirke antistoffer mod rhesusfaktoren i din eventuelt kommende graviditet(er).

Lige efter fødslen er det vigtigt, at holde barnet varmt. Barnet kommer op på moderens mave, helst med dets hud mod din, og dækkes med håndklæder og dyne. I denne periode er det vigtigt, at barnet ligger uforstyrret, indtil det har suttet ved brystet første gang. 

K-vitamin

K-vitamin har betydning for blodets evne til at størkne, det dannes i tarmen, men det nyfødte barn kan først danne K-vitamin efter nogen tid. Hvis barnet ikke har K-vitamin nok i blodet, kan det have risiko for indre blødninger indtil ca. to måneder efter fødslen. Derfor anbefaler vi en indsprøjtning til barnet med K-vitamin kort efter fødslen, mens barnet stadig er på fødegangen.

Det er vigtigt, at barnet er bedst muligt beskyttet mod indre blødninger med en tidlig K-vitamin indsprøjtning.

Spædbørn der ammes er især udsatte for K-vitaminmangel, fordi amme-mælk ikke indeholder K-vitamin på samme måde som modermælkserstatning, hvor der er tilsat ekstra K-vitamin.

Når barnet har fået K-vitamin ved fødslen denne ene gang, skal det ikke gives igen.

Bivirkninger ved indsprøjtning med K-vitamin er, udover ubehag ved indstiksstedet, meget sjældne.

Hjemmebarsel eller ophold på barselsgangen

Når du har født, bliver vores tilbud til jer, som nybagt familie, tilrettelagt ud fra netop jeres situation og ønsker. Hvis du er sund og rask, og din graviditet og fødslen af barnet er forløbet ukompliceret, tilbyder vi hjemmebarsel, hvor I kan gå hjem direkte fra fødegangen, når fødslen er veloverstået.

Hvis der har været komplikationer i din graviditet eller under din fødsel, anbefaler vi, at du og barnet forbliver indlagt til ophold på barselsgangen.

Klik dig ind øverst til højre på siden, hvis du ønsker at læse mere om hjemmebarsel eller ophold på barselsgangen.


Redaktør