​​

En god start på amning

​På denne side kan du finde informationer og vejledninger om amning og ammeteknikker. Du kan også læse om ernæring af barnet, flaskeernæring samt forebyggelse af brystbetændelse.

Ernæring af jeres barn

Uanset hvordan jeres barn skal ernæres, har et nyfødt barn brug for fysisk kontakt. Det har brug for at ligge og sove på fars eller mors bryst, mens I er vågne – gerne hud mod hud uden andet på end bleen. Det skal lære jeres lugte at kende og lytte til jeres stemmer. Det er godt for relationen mellem mor/barn og far/barn, at barnet er meget i armene på jer.

Amning har betydning for en lang række helbredsmæssige forhold hos både mor og barn. Børn, der ammes har blandt andet færre infektioner, især luftvejs-, øre-, og maveinfektioner, og har nedsat risiko for udvikling af nogle allergiske syg­domme.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn får modermælk og først får andet tilskud, når de er 6 måneder gamle.

Vi har i det efterfølgende valgt at uddybe fordelene ved at vælge at amme.

Vælger I, at jeres barn skal have mælkeerstatning, vil I få udleveret pjecen "Flaskeernæring" og vejledning i, hvordan I tilbereder mælkeerstatningen, samt giver flaske til jeres barn.

Amning

Hvad du bør vide om amning

At få en amning i gang kræver tid, tålmodighed, vilje og ikke mindst opbakning fra de nærmeste pårørende. Det er vigtigt allerede i graviditeten at afstemme forventningerne med hinanden, så det bliver et fælles projekt. Derfor taler vi med jer om amning hos jordemoderen og til fødselsforberedelse.

Amning på fødestuen

Hvis det er muligt, bør jeres barn allerede på fødestuen have mulighed for at die første gang. Et nyfødt barn skal helst ligge på mors bryst de første timer. Denne hud til hud kontakt er også vigtig for at få amningen i gang. Når det nyfødte barn er klar til at sutte, vil det begynde at slikke sig om munden og dreje hovedet til siden og søge efter brystet. Det kan være svært at få rigtigt fat – det skal læres, så vær tålmodig. Bare det at barnet søger og slikker på brystet, vil sætte gang i mælkeproduktionen. Brug tiden på fødestuen til at begynde at lære signalerne fra barnet at kende. Vi anbefaler ro på stuen – derfor vejer og måler vi også først barnet senere.

Barnets tegn på sult

Når amningen skal i gang, er det vigtigt, at du lægger barnet til brystet ved de første tegn på sult. Særligt i den første tid efter fødslen skal du være opmærksom på barnets forskellige tegn og signaler på sult. Når barnet græder, er det et af de sidste tegn på, at det er sultent.

Barnets tegn og signaler på sult er:

  • hurtige øjenbevægelser under øjenlåget (tidlige tegn)
  • suttebevægelser med mund og tunge (tidlige tegn)
  • bevægelser af arme og ben (tidlige tegn)
  • søger efter brystet, tager sine fingre til munden (tidlige tegn)
  • er uroligt og klynker (middel tegn)
  • er uroligt og græder ind i mellem (middel tegn)
  • græder hele tiden, bevæger hele kroppen og er rød i ansigtet (sent tegn)

Fri adgang til brystet

Det er meget forskelligt, hvor ofte et barn vil spise. Nogle børn melder sig med jævne mellemrum, andre har et par timer, hvor de ønsker at die hele tiden for så at tage en længere pause. Antallet af amninger i døgnet er også meget forskelligt fra barn til barn. Det første døgn bør jeres barn sutte 4-5 gange. De følgende dage vil nogle sutter 8-10 gange i døgnet, andre sutter 16-18 gange. Nogle børn sutter i kort tid andre i lang tid. Fri adgang til brystet betyder, at det er barnet, der bestemmer hyppighed og varighed - og det er det, vi anbefaler.

Går du hjem ambulant, skal du også her huske fri adgang til brystet. Du skal huske, at du skal hjem og være barslende. Du skal hjem og passe på dig selv og ligge hud mod hud med dit barn, da vi ved, at jo oftere du lægger barnet til, jo mere mælk vil du kunne producere senere i ammeforløbet. Så læg til når barnet melder sig, og giv dig tid til at amme, så længe barnet ønsker det.

Råmælk/modermælk

I de første døgn efter fødslen vil du have råmælk til barnet. Råmælken dækker normalt barnets behov, hvis barnet har fri adgang til brystet. Modermælken løber sædvanligvis til 3.-4. dagen efter fødslen. Hos nogle dog senere. I den forbindelse vil der ofte opstå brystspænding.

Hvis du får brystspænding, kan dette lindres ved:

  • varme (varme brusebade, varme omslag, uldent tøj)
  • hyppig amning
  • støttende BH uden bøjle

Hvis brystet er så spændt, at barnet ikke kan få fat i brystvorten, kan du malke lidt ud med hånden eller bruge en hånd­pumpe (se vejledning senere).

Råmælken, som barnet får de første dage, ændrer ikke sam­mensætning i løbet af et måltid. Når mælken er løbet til, vil den første mælk være mindre fedtholdig, for senere i måltidet at blive mere fedtholdig og mere mættende.

Ammestilling

Der findes mange forskellige ammestillinger. Sørg for, at du finder nogle stillinger, der er behagelige for dig. Hjælp dit barn til rette, så det ligger godt. Undgå, at barnet skal dreje hovedet for at få ordentligt fat om brystet. Det vigtigste er, at barnet kan få godt fat på brystet, at du kan slappe af og holde barnet tæt ind til dig, uanset hvor længe amningen varer.

Variér dine ammestillinger. Det kan være en god idé at finde en siddende stilling, hvor du ikke er afhængig af en bestemt stol og en bestemt pude, så du kan amme alle steder. Du kan også ligge ned og amme.


Redaktør