​​​​

Tillykke! Du skal være far

​Der er mange forskellige reaktioner på at skulle være far. Nogle mænd bliver stolte og spændte, mens andre har sværere ved at forholde sig til graviditeten og den kommende rolle som far. Læs med og bliv klogere på hvad du kan forvente, som far.

Måske er du nervøs for omvæltningen, for at miste din "frihed" og for ikke at kunne leve op til rollen som far? Alle disse følelser er normale og forventelige. På siderne neden for kan du læse nogle gode råd og praktiske informationer omkring hele forløbet: før, under og efter fødslen.

Vejen til forældreskab

Vejen til forældreskab kan være forskellig som henholdsvis kommende far og kommende mor. Som mand er forestillingen om det kommende barn ofte et lidt større barn, mens det som kvinde oftere er spædbarnet og dets behov, der dannes forestillinger om.

Derfor kan forberedelsen til forældreskabet være forskellig for jer som par.

Der er mange forskellige reaktioner på dét at skulle være far. Nogle mænd bliver stolte og spændte, mens andre har sværere ved at forholde sig til graviditeten og den kommende rolle som far. De følelser og tanker, der melder sig kan være ambivalente og forandre sig gennem graviditeten.

Mange mænd oplever, at det giver ro og styrke, at sætte sig ind i, hvordan graviditeten forløber, og hvilke muligheder og metoder man som partner har til at håndtere fødslen og det kommende barn både praktisk og følelsesmæssigt.

Tal med din partner

Det kan være en god idé, at tale med din partner om de tanker og forestillinger, du gør dig om fødslen, forældreskabet og barnet. Det er også vigtigt, at du lytter til hendes tanker, så du kan støtte hende bedst muligt gennem processen.

Det kan også give tryghed, at være godt informeret om faktuelle spørgsmål, så du ikke føler dig usikker på, hvad der skal ske under fødslen, og hvordan du kan deltage.

Derfor kan det være en god idé at deltage så meget som muligt i graviditetsforløbet. At se dit barn ved en ultralydsskanning, høre hjertelyd eller se og mærke barnet sparke kan hjælpe med til at gøre det hele lidt mindre abstrakt. Du er som partner velkommen ved alle ultralydsskanninger, jordemoderkonsultationer og til forældreforberedelse. Jordemoderen og lægen er også til for dig, så tag med til nogle af undersøgelserne og udnyt muligheden for at få stillet nogle af de spørgsmål, du har. Det er naturligvis ikke et krav, at du deltager.

Afstem forventningerne

Som kommende far kan det være svært at forestille sig, hvad din rolle er under fødslen og hvilke opgaver, du kan varetage. Derfor er det en god idé at du taler med din partner om, hvad hun forventer af dig i graviditeten og under fødslen. Har hun en forventning eller et ønske om, at du skal være aktiv, deltagende og støttende? Eller vil hun helst have, at du holder dig lidt på afstand? Du kan også tale med hende om, hvilke forventninger du har til hende. På den måde får I afstemt jeres forventninger til hinanden - også selvom tingene i sidste ende kan ændre sig, når fødslen er i fuld gang.

Det er vigtigt, at I har talt om jeres ønsker til fødslen, fx hvordan tiden med veer skal forløbe, smertelindring og fødestillinger. Jo mere afklarede I er, jo lettere kan du støtte og hjælpe din partner.

Praktiske gøremål inden fødslen

Der er flere praktiske ting, du med fordel kan få styr på inden fødslen.

Hvordan finder man vej til fødestuen?

Gå ind ad hovedindgangen 01 og tag elevatoren til plan 3. For at komme til fødegangen, skal I gå igennem Akut Modtagelse for Gravide (Afsnit G0131). Besøg evt. hospitalet, så I ved, hvor fødslen skal foregå. Find kort over hospital og parkeringsforhold.

Hvornår skal I kontakte fødegangen?

 • ved vandafgang
 • ved regelmæssige veer af mindst 1 minuts varighed og med ca. 5 minutter imellem
 • ved blødning
 • hvis du mærker mindre liv
 • hvis du er utryg eller er i tvivl

Hvad skal I have med på fødegangen?

I vil få brug for:

 • Løst, behageligt tøj, som du kan have på før og efter fødslen
 • Toiletartikler
 • Amme-BH og -indlæg
 • Hjemmesko
 • Morgenkåbe
 • Mobiltelefon og oplader (mobiltelefoner må benyttes på gangen, men ikke på selve fødestuen)
 • Mad og drikke til din partner under fødslen
 • Husk vandrejournalen!

Hvad skal I have med til barnet?

Vi har alt, hvad den lille skal bruge de første dage. Ï er selvfølgelig velkomne til at tage jeres eget babytøj med og bruge det, mens I er på hospitalet.

Når I skal hjem, skal I have en babydyne eller tæppe med til at pakke den lille ind i. Tøj til den lille afhænger selvfølgelig af vejret, men det er altid en god idé at have en hue med.​
Redaktør