Type 1-diabetes

​​Type 1-diabetes er en tilstand med vedvarende forhøjet blodsukker, som skyldes mangel på det blodsukkersænkende hormon - insulin. Det er en livslang tilstand, man kan leve godt med, men det er også en tilstand, man kan dø af ved mangelfuld behandling.

​​

Type 1-diabetes debuterer som regel akut, selv om sygdomsudviklingen kan have taget lang tid. Patienterne har påvirket almentilstand, er tørstige, producerer usædvanligt store mængder urin og de taber vægt. Blodsukkeret kan blive så højt, at patienten bliver omtåget eller bliver bevidstløs. 

Målet med behandlingen er at sørge for symptomfrihed​, høj livskvalitet og normal livslængde. Desuden at forhindre komplikationer som insulintilfælde (for lavt blodsukker) eller hyperglykæmi (for højt blodsukker). Desuden bidrager man gennem behandlingen til at reducere forekomsten af senkomplikationer (skader på nyre, nerver, blodkar og øjne). Centralt i behandlingen af diabetes mellitus er en fornuftig kost, daglige indsprøjtninger med insulin, som patienten selv administrerer, motion og rygeophør.​

Læs mere om Type-1 diabetes på sundhed.dk (åbner i nyt vindue)​​​​​​​​

Redaktør