Generelt om diabetes (sukkersyge)

​​Mennesket har mere end hundrede forskellige hormoner i kroppen. Hormonerne fungerer som budbringere, som kroppens celler bruger til at kommunikere med hinanden. Hormonerne føres med blodet rundt i kroppen til de celler, væv og organer, de skal regulere. ​

Kroppens funktioner og udvikling reguleres på denne måde af hormoner – for eksempel stofskifte, vækst, blodtryk, kalkindhold i knogler, sukkerregulering, sex, graviditet og væskebalance. Når der opstår sygdom i de hormonproducerende kirtler, får det konsekvens for de funktioner, som hormonerne styrer. Den hyppigste hormonsygdom er diabetes.

Hvad sker der, når du har diabetes

Diabetes er en sygdom, hvor blodets indhold af sukkerstoffer fra mad og drikkevarer er meget højere end hos ikke-diabetikere. Når vi spiser, bliver kulhydraterne (stivelsesstoffer, sukkerstoffer) i vores mad nedbrudt til glukose (druesukker). Det går over i blodet, og ved et stigende blodglukose frigøres hormonet insulin. Insulin er nødvendigt for, at glukose fra blodet kan komme ind i kroppens celler, hvor det bruges til forbrænding til energi eller oplagres. Har man diabetes, er der enten intet eller for lidt insulin, eller også virker insulinet ikke, som det skal.

Behandling 

Diabetes behandles medicinsk. Børn behandles for diabetes i Børne-og Ungeafdelingen og unge og voksne behandles i Endokrinologisk Ambulatorium. Her kan du få reguleret din medicinske behandling, og du kan få kontrolleret, om der er problemer med dine øjn​e, nyrer eller fødder som følge af diabetes. Alle besøg foregår ambulant, - det vil sige, uden at du behøver at være indlagt.

Behandling af diabetes udføres af et ekspertteam af læger, sygeplejersker, diætist og fodterapeut, der har erfaring med alle de problemer, der kan opstå for diabetespatienter.


Redaktør