Diabetes

​​Mennesket har mere end hundrede forskellige hormoner i kroppen. Hormonerne fungerer som budbringere, som kroppens celler bruger til at kommunikere med hinanden. Hormonerne føres med blodet rundt i kroppen til de celler, væv og organer, de skal regulere. ​

Kroppens funktioner og udvikling reguleres på denne måde af hormoner – for eksempel stofskifte, vækst, blodtryk, kalkindhold i knogler, sukkerregulering, sex, graviditet og væskebalance. Når der opstår sygdom i de hormonproducerende kirtler, får det konsekvens for de funktioner, som hormonerne styrer. Den hyppigste hormonsygdom er diabetes.

Hvad sker der, når du har diabetes

Diabetes er en sygdom, hvor blodets indhold af sukkerstoffer fra mad og drikkevarer er meget højere end hos ikke-diabetikere. Når vi spiser, bliver kulhydraterne (stivelsesstoffer, sukkerstoffer) i vores mad nedbrudt til glukose (druesukker). Det går over i blodet, og ved et stigende blodglukose frigøres hormonet insulin. Insulin er nødvendigt for, at glukose fra blodet kan komme ind i kroppens celler, hvor det bruges til forbrænding til energi eller oplagres. Har man diabetes, er der enten intet eller for lidt insulin, eller også virker insulinet ikke, som det skal.

Behandling 

Diabetes behandles med medicin. Det kan være insulin, som patienten selv skal injicere sig med, eller med tabletter. Som patient vil man desuden blive tilbudt løbende undersøgelser for diverse diabetes-relaterede følgesygdomme, fx foto af øjenbaggrunden eller besøg hos fodterapeut. Du kan læse mere om dette på Diabetesforeningens hjemmeside https://diabetes.dk/( åbner i et nyt vindue)


Behandling af diabetes udføres af et ekspertteam af læger, sygeplejersker, diætist og fodterapeut, der har erfaring med alle de problemer, der kan opstå for diabetespatienter.

​Insulinpumpebehandling

Har du type 1-diabetes og oplever problemer med den daglige håndtering af din diabetes, så kan en insulinpumpe måske være en god hjælp i hverdagen. På Nordsjællands hospital, Hillerød har vi efterhånden over 60 voksne tilknyttet vores ambulatorium med insulinpumpe.

Behandlingen varetages af vores tværfaglige pumpeteam, bestående af specialuddannede læger, sygeplejersker og diætist.

Har du lyst til at vide mere om mulighederne for insulinpumpe, er du meget velkommen til at henvende dig til personalet i Endokrinologisk Ambulatorium​​​

Særligt tilbud til dig der er 18-28 år og har type 1 diabetes

Er du 18-28 år, har type 1 diabetes og er tilknyttet diabetesambulatoriet på Nordsjællands hospital, Hillerød er der tilbud til dig, om at komme forbi til:

Åbent ambulatorium den første mandag i hver måned kl. 16.00 -17.00

  • Du kan stille spørgsmål til en af sygeplejerskerne

  • Du kan få målt en ekstra HbA1c

  • Du har mulighed for at møde andre unge

OBS du har naturligvis dine individuelle besøg, som du plejer. Redaktør