Kroppens funktioner og udvikling reguleres på denne måde af hormoner – for eksempel stofskifte, vækst, blodtryk, kalkindhold i knogler, sukkerregulering, sex, graviditet og væskebalance. Når der opstår sygdom i de hormonproducerende kirtler, får det konsekvens for de funktioner, som hormonerne styrer. Den hyppigste hormonsygdom er diabetes.
Hvad sker der, når du har diabetes
Diabetes er en sygdom, hvor blodets indhold af sukkerstoffer fra mad og drikkevarer er meget højere end hos ikke-diabetikere. Når vi spiser, bliver kulhydraterne (stivelsesstoffer, sukkerstoffer) i vores mad nedbrudt til glukose (druesukker). Det går over i blodet, og ved et stigende blodglukose frigøres hormonet insulin. Insulin er nødvendigt for, at glukose fra blodet kan komme ind i kroppens celler, hvor det bruges til forbrænding til energi eller oplagres. Har man diabetes, er der enten intet eller for lidt insulin, eller også virker insulinet ikke, som det skal.
Type 1-diabetes
Type 1-diabetes er en tilstand med vedvarende forhøjet blodsukker, som skyldes mangel på det blodsukkersænkende hormon - insulin. Det er en livslang tilstand, man kan leve godt med, men det er også en tilstand, man kan dø af ved mangelfuld behandling.
Type 1-diabetes debuterer som regel akut, selv om sygdomsudviklingen kan have taget lang tid. Patienterne har påvirket almentilstand, er tørstige, producerer usædvanligt store mængder urin og de taber vægt. Blodsukkeret kan blive så højt, at patienten bliver omtåget eller bliver bevidstløs.
Målet med behandlingen er at sørge for høj livskvalitet og normal livslængde. Desuden at forhindre komplikationer som insulintilfælde (for lavt blodsukker) eller hyperglykæmi (for højt blodsukker). Desuden bidrager man gennem behandlingen til at reducere forekomsten af senkomplikationer (skader på nyre, nerver, blodkar og øjne). Centralt i behandlingen af diabetes mellitus er en fornuftig kost, daglige indsprøjtninger med insulin, som patienten selv administrerer, motion og rygeophør.
Læs mere om Type-1 diabetes på sundhed.dk (åbner i nyt vindue)
Insulinpumpebehandling
Har du type 1-diabetes og oplever problemer med den daglige håndtering af din diabetes, så kan en insulinpumpe måske være en god hjælp i hverdagen. På Nordsjællands hospital, Hillerød har vi efterhånden over 200 voksne tilknyttet vores ambulatorium med insulinpumpe.
Behandlingen varetages af vores tværfaglige pumpeteam, bestående af specialuddannede læger, sygeplejersker og diætist.
Har du lyst til at vide mere om mulighederne for insulinpumpe, er du meget velkommen til at henvende dig til personalet i Endokrinologisk Ambulatorium.
Behandling
Diabetes
behandles med medicin. Det kan være insulin, som patienten selv skal injicere
sig med, eller med tabletter. Som patient vil man desuden blive tilbudt løbende
undersøgelser for diverse diabetes-relaterede følgesygdomme, fx foto af
øjenbaggrunden eller besøg hos fodterapeut. Du kan læse mere om dette på
Diabetesforeningens hjemmeside Diabetesforeningen( åbner i et nyt vindue)
Behandling af diabetes udføres af et ekspertteam af læger, sygeplejersker, diætist og fodterapeut, der har erfaring med alle de problemer, der kan opstå for diabetespatienter.
Type 2-diabetes
Insulin er et hormon, som produceres i bugspytkirtlen. Insulin regulerer sukkeromsætningen i kroppen. Ved type 2-diabetes er der utilstrækkelig produktion af insulin, og der er også behov for større mængder end normalt, da der også er en nedsat virkning af insulin - specielt i fedtvæv og muskler (kaldes insulinresistens).
Det er den samlede eller totale risiko for at udvikle hjertekarsygdomme, som betyder mest, når du og lægen skal bestemme, hvor ihærdigt din diabetes skal behandles. Den totale risiko er summen af risikofaktorer som højt blodtryk, højt kolesterol, rygning, overvægt, mangel på motion og arvelig belastning med hjertekarsygdom i familien. Jo flere af disse faktorer du har, jo større vil gevinsten være af en god og veltilrettelagt behandling.
Behandlingen består i en sund kost, vægttab - hvis du er overvægtig, regelmæssig motion, rygestop og medicinsk behandling.
Læs mere om Type-2 diabetes på sundhed.dk (åbner i nyt vindue)
Patientinformationer om diabetes