Lavt blodsukker

​​Raske normalvægtige børn født til tiden har som regel sukker- og fedtdepoter nok til at holde blodsukkeret stabilt uden ekstra ernæring andet end råmælken fra moderen de første dage, indtil mælken løber til.

​​​

Børn, der fødes for tidligt, børn som er lavvægtige eller væksthæmmede, har mindre sukker-og fedtdepoter at tære på efter fødslen. Disse børn forbruger derfor hurtigt depoterne og har derfor risiko for at få et lavt blodsukker.

Børn med vejrtrækningsproblemer eller svære infektioner har et øget forbrug at sukker og kan ligeledes få lavt blodsukker.

Desuden kan børn født at mødre med sukkersyge være påvirkede af for meget insulin i blodet i den første tid efter fødslen, og derved også være disponeret for at få et lavt blodsukker.

Lavt blodsukker kan give symptomer som: sitren, sløvhed, uro, irritabilitet og bleghed. Det er derfor vigtigt at hjælpe barnet til at holde et stabilt blodsukker.

Lavt blodsukker forebygges/behandles ved at give barnet mad/mælk via sonde tidligt efter fødslen. Hvis ikke det er tilstrækkeligt, eller hvis barnet har meget lavt blodsukker, anlægges et drop og barnet får tilført sukkervand direkte i blodåren.

Barnets blodsukker kontrolleres løbende indtil det er stabilt. Alt efter barnets alder, vægt og øvrige problematik kan behandlingen ophøre, og barnet kan klare sig ved at die hos moderen. For tidligt fødte og syge nyfødte fortsætter med sonde og/eller drop, indtil barnet kan die/spise selv.​Redaktør