Gulsot og lysbehandling

​Gulsot betyder gulfarvning af huden. Ca. 30 % af alle nyfødte udvikler synlig gulfarvning af huden. Hos ca 5 % af alle nyfødte er behandling af gulsot nødvendig. Næsten alle for tidligt fødte børn udvikler gulsot. Det er dermed en af de mest almindelige tilstande hos nyfødte og især hos for tidligt fødte.​​

Symptomerne er den gule farve i huden, der starter i ansigtet og øjnene, hvorefter gulfarvningen breder sig ned af kroppen alt efter, hvor meget gulsot barnet har. Derudover kan barnet blive sløvt og træt med nedsat spiseevne.

Gulsot skyldes at der efter fødslen sker en naturlig øget nedbrydning af de røde blodlegemer og nedbrydningsproduktet heraf, kaldet bilirubin, ophobes i kroppen, da barnets lever er lidt umoden og har svært ved at følge med i omdannelsen af bilirubin. Det er dette stof, der er årsagen til den gule farve i huden.

Ved mistanke om gulsot måles bilirubinindholdet i blodet via en blodprøve taget i hælen.

Hvis mængden af bilirubin i kroppen overstiger en grænseværdi, der afhænger af barnets vægt, alder, modenhed og øvrig tilstand, behandles barnet med blåt lys, idet dette fremskynder udskillelsen af bilirubin. Udskillelsen foregår via i urin og afføring. Grunden til at man behandler gulsot er at bilirubin i meget høje koncentrationer kan påvirke hjernen.

Lysbehandlingen foregår ved at der placeres en lampe, der udsender blåt lys, henover barnet i vuggen eller kuvøsen. Barnet skal ligge afklædt, kun iført ble, da så meget hud som muligt skal belyses. Barnet får nogle bløde briller på, der beskytter øjnene mod lyset. Barnet kan også få lysbehandling selvom, det ligger ude på brystet af moderen eller faderen.

Barnet har brug for at ligge i lyset fra et døgn til flere dage. Der tages løbende blodprøver for at se, hvornår barnet kan komme ud af lyset igen. For tidligt fødte børn har indimellem brug for lysbehandling flere gange.

Under behandlingen får en del børn tynd hyppig afføring, og afføringen mørkfarves grundet den øget udskillelse af bilirubin. Barnet har under behandlingen brug for ekstra væske grundet øget væsketab fra afføring og fordampning gennem huden. Væsken gives enten som øget mælkemængde i sonden eller væske via drop.Redaktør