Røntgenundersøgelse af tyktarmen

​Du har nu fået tid til røntgenundersøgelse af tyktarmen, og det er vigtigt, at du følger denne vejledning.​

Formål med undersøgelsen

Formålet er at fremstille billeder af tyktarmens forløb og udseende.


Forberedelse​

Undgå at bære metal, såsom lynlåse, tryklåse, øreringe, halskæder og andre metalgenstande under skanningen, da det kan give forstyrrelser på billederne.

For at resultatet skal blive så godt som muligt, er det meget vigtigt, at du nøje følger vejledningen om diæt og tarmudrensning før undersøgelsen.


Egen medicin

Hvis du tager fast medicin, kan virkningen af den ophæves eller i sjældne tilfælde forstærkes. Kontakt derfor den læge eller hospitalsafdeling, der har henvist dig, med henblik på en eventuel justering af medicinen.


Nyre- eller hjertesyg

Er du nyre- eller hjertesyg, skal du ligeledes kontakte, den læge eller hospitalsafdeling, du er henvist fra.

Du skal evt. have en anden udrensningsvejledning.


Udrensning og diæt

Du skal købe en pakke udrensningspulver mærket MOVIPREP® på apoteket.

Hver pakke indeholder 2 forseglede poser, der igen hver indeholder 2 poser, mærket A og B.


Du skal følge denne udrensningsvejledning:


De sidste 3 dage før undersøgelsen

Kerner fra madvarer kan ødelægge resultatet af udrensningen og dermed undersøgelsesresultatet. Derfor må du ikke spise kernerugbrød, æbler, appelsiner, sesam- eller hørfrø eller lignende. Den egentlige udrensning starter dagen før, du skal til undersøgelse.


Dagen før undersøgelsen
  • Fra kl. 13 må du ikke spise fast føde. Du må du kun indtage tynde væsker dvs. væsker man kan se igennem, f.eks. vand, klar suppe, saftevand, sodavand, juice uden frugtkød, kaffe og te. Du må altså ikke drikke mælk eller mælkeprodukter.
  • Kl. 16.30 skal du lave den første portion MOVIPREP, hvor indholdet af både pose A og B hældes i en tom kande. Tilsæt 1liter vand og rør grundigt rundt, indtil alt pulveret er opløst. Herefter skal du drikke opløsningen over de næste 1 - 2timer. Prøv at drikke et glas hvert 10.– 15. minut. Hold dig i nærheden af et toilet, da der vil komme en del tynde afføringer i den næste time eller to.
  • Kl. 20 skal du lave den anden portion MOVIPREP, ved igen at blande pose A og pose B i en tom kande og tilsætte en liter vand. Husk at røre til alt pulveret er opløst. Denne opløsning skal du igen drikke over de næste 1 – 2 timer.


Husk at du ikke må indtage fast føde, men meget gerne klare væsker, som angivet ovenfor. Dette er for at undgå væskemangel.

I løbet af de næste par timer kan du igen forvente tynd afføring.


Morgenen på undersøgelsesdagen

Husk at du ikke må indtage fast føde, men meget gerne klare væsker, som angivet ovenfor.

Du skal drikke rigelig med væske for at undgå væskemangel.


Selve undersøgelsen

Du bliver bedt om at tage hospitalstøj på.

Når du ligger på røntgenlejet indføres et blødt plastrør i endetarmen. Der vil derefter blive hældt kontrast ind gennem plastrøret, ca 700 ml., og derefter pustes lidt luft i tarmen. Kontrast og luft følges gennem tarmen. For at undersøge og tage billeder af hele tarmen bliver du bedt om at vende og dreje på forskellige måder (liggende, skråt på ryggen, maven osv.).

Undersøgelsen gør ikke ondt, men kan medføre afføringstrang og trykken/rumlen i maven.

Undersøgelsen varer ca. 1/2 time.


Efter undersøgelsen

Du får lov til at komme på toilettet for at tømme det meste af kontrasten ud igen.
Der er intet ubehag, men ofte toiletbesøg flere gange i den første time efter. Det er vigtigt, at du drikker rigeligt de næste par dage, da kontrasten kan virke forstoppende.


Svar på undersøgelsen

Du får svaret på undersøgelsen, på den afdeling eller hos den læge, der har henvist dig. ​Svaret er der senest efter 1 uge.


Spørgsmål

Hvis der er noget, du er i tvivl om, er du velkommen til at henvende dig til det røntgenafsnit, du er henvist til. Telefonnummeret vil fremgå af din indkaldelse til undersøgelsen.


Redaktør